Usein kysytyt kysymykset

Kampanjastamme

Avaa Kaikki

Mistä on kyse?

Kieltolaki kumoon 2020 on kampanja kansakunnan sivistämiseksi kannabiksen hyödyistä ja kieltolain haitoista sekä kannabiksen käytön dekriminalisoimiseksi Suomessa siten, ettei kannabiksen käytöstä, hallussapidosta ja kasvatuksesta enää rangaistaisi rikosoikeudellisesti.

Mitä tarkoittaa dekriminalisointi?

Dekriminalisointi tarkoittaa laittomaksi ja täten rangaistavaksi säädetyn teon rangaistavuuden poistamista. Kansalaisaloitteemme lakiehdotuksen mukaan Suomen laissa määriteltäisiin henkilökohtaisen käytön rajat, ja rangaistuksista luovuttaisiin niiden osalta.

Miksi kieltolaki täytyy kumota?

Kannabiksen kieltolaki ei ole vähentänyt kannabiksen käyttöä eikä siitä aiheutuneita haittoja. Sen sijaan kieltolaki moninkertaistaa kannabiksesta aiheutuneita haittoja syrjäyttämällä käyttäjiä, ruokkimalla rikollista toimintaa ja työllistämällä poliiseja. Kieltolaki hankaloittaa myös kannabiksen lääketieteellistä käyttöä sekä -tutkimusta. Tämän lisäksi kieltolaki tulee veronmaksajille kalliiksi.

Miksi nyt?

Katsomme että lukuisten valtioiden toimet loppuvalla vuosikymmenellä, sekä EU:n ja WHO:n lausunnot kertovat laillistamisen aallon etenevän maailmalla. Pyrimme edistämään keskustelun syventymistä päättäjiemme keskuudessa avaamalla kampanjamme jo vaalien alla ja saattamalla kansalaisaloitteemme tuoreen, asialle myönteisemmän eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä 2019.

Miten kampanja toteutetaan?

Pyrimme tavoittamaan kaksi kohderyhmää: dekriminalisoinnille myönteiset henkilöt ja ihmiset, joilla ei vielä ole kokonaiskäsitystä kasvin mahdollisuuksista tai esteistä niiden hyödyntämiselle. Tavoittelemme keskeisiä kohderyhmiä verkon lisäksi yritysten ja yhteistyökumppaneiden avulla, sekä järjestämme katukampanjan tietopakettimme levittämiseksi vapaaehtoisvoimin.

Kuka rahoittaa kampanjan?

Haemme tukijoita alkurahoituksen järjestämiseksi, sekä järjestämme vastikkeellisen keräyksen Mesenaatti.me -palvelun avulla. Rahoitustavoite on 10 000 – 25 000€, ja toteutumisesta riippuen tietopakettimme painos on 100 000 – 250 000 kpl, jonka mukana myös tukijat saavat näkyvyyttä.

Miten pääsen kampanjaan mukaan?

Vapaaehtoiseksi pääsee ilmoittautumislomakkeen kautta. Tervetuloa mukaan!

Miten voin tukea kampanjaa ilmoittautumatta vapaaehtoiseksi?

Näkyvyys sosiaalisessa mediassa on meille yksi tärkeä tapa tuoda kampanjaamme julki. Kieltolaki kumoon 2020 kampanjan facebook sivuilla voit käydä tykkäämässä, kommentoimassa sekä jakamassa sivujamme sekä sen sisältöä. Kutsu myös ystäväsi tykkäämään sivuistamme. Kampanjan tukemiseen voi myös osallistua rahallisesti Mesenaatti.me -palvelun avulla.

Miten virkavalta suhtautuu kampanjaan?

Kampanja on täysin laillisesti järjestetty emmekä kehoita ketään rikkomaan lakia, joten virkavallalla ei ole mitään syytä puuttua kampanjaan tai sen tekijöihin.

Voiko kampanjaan osallistumisesta silti olla minulle haittaa?

Kampanjan yksi tavoitteista on, ettei kannabiksen puolustaminen vaarantaisi kenenkään elämää. Koska sosiaaliset tai taloudelliset seuraukset kuitenkin ovat joillekin todellisia, on syytä jokaisen omalta osaltaan arvioida, kannattaako kampanjaamme tukea julkisesti vai vain välittömässä tuttavapiirissä.

Onko kannabis täysin haitaton lääke/päihde?

Ei ole. Kaikilla päihteillä on olemassa haittavaikutuksia, jotka ovat enemmän tai vähemmän vahingollisia riippuen käyttötavoista ja -tottumuksista.

Kansalaisaloitteestamme

Avaa Kaikki

Lakialoite? Kansalaisaloite?

Kansalaisaloite on kansalaisten tekemä lainsäädäntöaloite, jolla äänioikeutetut Suomen kansalaiset voivat saada lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä eduskunnan käsiteltäväksi vähintään 50 000:n kansalaisen kannattaessa aloitetta.
Lakialoitteesta puhutaan, koska kansalaisaloite sisältää valmiin ehdotuksen kirjattavaksi suoraan Suomen lakiin. Kansalaisaloitteemme on lakiesityksen muotoon valmistellut yhdistyksen asianajaja.

Dekriminalisoitteko vai laillistatteko?

Pyrimme poistamaan rangaistavuuteen viittaavat lainkohdat, joten kyse on dekriminalisoinnista. Uskomme kuitenkin, että ensi vaalikaudella yleinen poliittinen tahto haluaa hyödyntää liiketoiminta potentiaalia ja turvata sairaiden oikeuden toimivaan lääkkeeseen, joten keskustelu myynnin ja jakelun raameista käynnistyy eduskunnassa. Se keskustelu on laillistamiskeskustelua, jonka tuloksia saamme odottaa muutaman vuoden.

Eikö laillistaminen lisää vaaroja liikenteessä?

Jatkossakin poliisilla olisi oikeus rangaista päihtyneenä ajamisesta, tosin oletettavasti viranomaisten ohjeistusta jouduttaisiin yhdenmukaistamaan vastaavaksi lääkekäyttäjien kohtelun kanssa. Bedrocan -lääkekannabispurkissa ei ole varoituskolmiota, ja ohjeissa suositellaan totuttelemaan viikon verran lääkkeen vaikutuksiin ennen rattiin hyppäämistä.

Entäs lapset?!

Kannabis, kuten muutkaan päihteet ei kuulu alaikäisille. Dekriminalisoinnista huolimatta sosiaalitoimella on edelleen oikeus puuttua alaikäisen kannabiksenkäyttöön ja aloittaa vastaavat toimet kuin nykyäänkin. Alaikäinen ei kuitenkaan saisi rikosrekisterimerkintää, mikä nykyään vielä voi olla este opiskelupaikan tai ensimmäisen työpaikan saamiselle.

Kansalaisaloitetta on jo yritetty monta kertaa, miksi nyt onnistuisitte?

Kampanjan taustahenkilöt ovat viimeksi toteuttaneet vuoden 2013 ja 2014 dekrikampanjat, jotka molemmat keräsi lähes puolet tarvittavista kannatuksista. Viidessä vuodessa alalla toimivien yritysten määrä on moninkertaistunut, uusia yhdistyksiä ja osuuskuntia on syntynyt, sekä mediat joutuvat viikko toisensa jälkeen nostamaan aihetta esille. Sen lisäksi että ajankohta on mitä otollisin, olemme mitoittaneet kampanjamme aiemman kokemuksen pohjalta sopivasti ”yläkanttiin”.

Yhteistyössä

Kampanja alkaa ennen kevään vaaleja ja kestää syksyyn 2019 saakka.

Tukijat saavat näkyvyyttä (mainostilaa) vuoden 2019 loppuun saakka verkossa, sosiaalisessa mediassa ja kampanjaesitteissä. Vastineeksi tukijat tarjoavat mahdollisuuksiensa mukaan näkyvyyttä kampanjalle.

Haemme tukijoiksi yrityksiä, yhdistyksiä, poliittisia nuorisojärjestöjä, ehdokkaita ja puolueita. Lisärahoitusta kampanjalle voi tarjota mesenaatti.me -palvelussa keväämmällä.

Liity mukaan kampanjaan!

Kampanjan keräysaktiivien tehtävä on jakaa esitteitä ja kerätä allekirjoituksia kansalaisaloitteelle.

Kampanja hyväksyy tukijoiksi yrityksiä, yhdistyksiä, poliittisia nuorisojärjestöjä, ehdokkaita ja puolueita.  Lisärahoitusta kampanjalle voi tarjota mesenaatti.me -palvelussa keväämmällä. 

Ota yhteyttä

Kampanjan järjestää Suomen kannabisyhdistys ry.

Lähetä sähköpostia kampanjatiimille os. info@kk2020.fi.