• Etusivu
  • Tositarinat
  • Asiantuntijat
  • Tukijat
  • UKK

Koko aikuisikäni olin aika ujo ja itsetietoinen kaveri. Erityisesti tuntemattomien kanssa puhuessa oli vaikea löytää sanottavaa ja esiintymistilanteet jännittivät. Ainoat hetket, jolloin pääsin eroon ujoudesta, oli kun olin humalassa. Niin tyhmää kuin se olikin, käytin alkoholia tilapäisenä lääkkeenä ujouteeni. Jotta pystyin juhlissa keskustelemaan vapautuneesti tuntemattomien kanssa tarvitsin ehkä noin 6 annosta ja tanssimiseen tuplasti enemmän (olen mies, 75 kg). Koska noilla annoksilla homma karkaa herkästi lapasesta, olen loukannut henkisesti monia rakastamiani ja tuntemiani henkilöitä, ja myös loukkaantunut fyysisesti moneen otteeseen alkoholinkäyttöni seurauksena. Voisi sanoa että kaikki elämässäni kokemat ongelmat ovat olleet alkoholin seurausta. Luulin että ujous on minulle synnynnäinen ominaisuus, josta ei voi päästä eroon. Me suomalaisethan olemme ujoa ja juroa kansaa!
Minulle kävi kuitenkin niin onnekkaasti, että pääsin asumaan Keski-Eurooppaan hetkeksi. Korkeakoulutettuna kolmekymppisenä oma suhteeni kannabikseen oli ollut neutraali, mutta tässä maassa sitä oli runsaasti tarjolla eikä siihen suhtauduttu yhtä pahasti kuin Suomessa. Kevytkannabista myytiin täysin laillisesti jokaisessa supermarketissa ja oikeaa kannabista sain esim. työkavereilta. Päätin suhtautua kannabikseen tieteellisellä tarmolla, koska halusin oppia ymmärtämään mistä tässä on kyse. Jo ensimmäisellä kerralla yllätyin positiivisesti siitä miten hyvältä musiikki voikin kuulostaa kun on ensin polttanut pilveä.
Varsin nopeasti huomasinkin pitäväni kannabiksen vaikutuksista enemmän kuin alkoholin vaikutuksista. Käytin kannabista rentoutuakseni pitkien työpäivien jälkeen, kuunnellessani musiikkia kotona ja konserteissa sekä matkustaessani viikonloppuisin. Kannabiksesta ei mennyt kontrolli niin kuin alkoholista, ja seuraavana päivänä ei ollut tietoakaan krapulasta. Sen sijaan se pisti minut miettimään asioita uusista näkökulmista ja sai minut arvostamaan monia asioita, kuten luontoa, kulttuuria ja muita ihmisiä, aiempaa enemmän. Kannabiksen avulla pystyin myös käsittelemään monia vaikeita asioita, jotka olin vain tunkenut mieleni perukoille kun en ollut aikoinaan halunnut miettiä niitä.
Jo matkan aikana huomasin, että esiintymisjännitys oli tiessään. Suomeen palattuani huomasin myös että ujous loisti poissaolollaan. Ilokseni huomasin että vaikutus oli pysyvä: vaikka käytänkin kannabista Suomessa vain muutaman kerran vuodessa, ei ujous ole tullut takaisin. On hienoa, että nyt voin juhlia ja tanssia kokonaan ilman alkoholia. Olen vapautuneempi ja rennompi ihminen ja kaiken lisäksi parempi työntekijä ja aviomies. Minusta tuntuu, että olen viimeinkin se ihminen joka minun olisi aina pitänyt olla, enkä voisi olla onnellisempi.

Kannabis auttoi ujouteen